Finansal Okuryazarlık Nedir, Hayatımıza Ne Katkı Sağlar?

Ne kadar para kazandığınız kadar o parayı nasıl harcadığınız, o parayla nasıl geçindiğiniz ve o parayla nasıl birikim, yatırım yaptığınız da önemli. Tam bu noktada finansal okuryazarlık devreye giriyor. 

Finansal anlamda paranızı doğru değerlendirmek için günümüz dünyasının temel finansal kavramlarını bilmeniz ve parasal işlemlerinizi yürütebiliyor olmanız gerekiyor. Finansal okuryazarlık; kişinin parayı kullanırken veya yönetirken maddi gerçeklikleri doğrultusunda hareket etmesini sağlayan yetkinliğin de ismi.  

Paradurumu.com’un en bilinen sloganlarından birisi olan ‘Parasını yöneten, hayatını yönetir’ tam olarak bizim sizlere kazandırmak istediğimiz finansal okuryazarlık kavramını özetliyor. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse; ay sonunda cebinizde para olması için, birikim veya yatırım yapmak için gelir kazandığınız anda planlama yapmanız gerekiyor. 

Gelir Gider Tablosu 

‘Aslında para kazanıyorum fakat ay sonunu getiremiyorum.’

Türkiye’de sokaklarda elinizde bir mikrofonla dolaşsak en fazla duyacağımız cümlelerden birisi bu. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de ülkemizde ne yazık ki bütçe yapma alışkanlığının henüz tam olarak kazanılmaması. Bu cümleyi kurmamak için uzun soluklu ve sabırla uygulayabileceğimiz bir planımızın olması gerekiyor. Planı yaparken gelir ve gideri yazmamızda fayda var. Nereden ne kadar kazandığımızı, nereye ne kadar harcadığımızı bilmek paranın yönetiminde bizim için en önemli nokta. Bundan sonraki aşamada ise para harcadığımız yerlere göz atmamız gerekiyor.

Tasarruf

Paramızı harcadığımız şeylerin hangileri gerçekten ihtiyacımızdı, hangilerini almasaydık da olurdu? Cevabını vermemiz gereken soruların başında bu geliyor. Alışveriş sırasında kendimize ‘bu bir istek mi, yoksa ihtiyaç mı?’ diye sormalıyız ve o ürünü almadan önce 10 saniye kuralına uymalıyız. 10 saniye boyunca düşünün ve eğer alacağınız bu şey sizin için bir ihtiyaç değilse o ürünü yerine koyunuz. İsteklerimizi de alabiliriz tabii ki fakat ekonomik olarak daha istikrarlı bir hayata kavuştuktan sonra.

Tasarrufun ikinci önemli noktası ise giderleri azaltmak. Birkaç örnek vermek gerekirse; GSM şebekenizin daha uygun bir tarifesine geçin, uçak bileti almadan önce karşılaştırın, sigara gibi para harcamanıza sebep olan alışkanlıklarınızdan vazgeçin…

Birikim 

Her ay maaşınız elinize geçer geçmez paranızın %10’u kadarını bir kenara ayırmayı alışkanlık haline getirin. Ay sonunda artan paradan da bu paraya ekleme yapın. Gerçekçi bir birikim hedefi eklemeyi de unutmayın. Ev için ya da araba için peşinat biriktirme hedefiniz olsun, sonrasında biriken para ile ne yapacağınıza ayrıca karar verirsiniz.

Yatırım

Finansal okuryazarlığın bir diğer konusu ise paranızı değerlendirme yetisine sahip olmanız. Döviz, borsa, vadeli mevduat vb çok sayıda yatırım aracından size en uygun olanını seçerek paranızın enflasyon önünde değer kaybetmesini engelleyin ve kazanç sağlamaya çalışın.

Yazar: Şevket KOÇ

sevketkoc@msn.com | www.sevketkoc.com

Bu yazıyı paylaş

  • facebook-share
  • tweet-it
  • friendfeed
  • plus-it

yorumlar